De inhoud van Professioneel zingen voor iedereen
Het boek begint met een voorwoord door Trijntje Oosterhuis. Zij schrijft onder andere:
‘In Nederland is het nog steeds niet altijd makkelijk om goede begeleiding van een zangdocent te vinden als je pop/soul/jazz zingt. Dat is ook de reden dat ik altijd veel zelf heb uitgezocht. Maar ik ben er van overtuigd dat je met de juiste begeleiding nog veel meer uit je stem kunt halen. Ik juich dit boek daarom toe: het is een handleiding om in de juiste volgorde, de juiste stappen te nemen. Een soort Lonely Planet gids, maar dan voor zangers!
‘Professioneel zingen voor iedereen’ bestaat uit 45 hoofdstukken verdeeld over 10 delen. Elk deel behandelt één aspect van het zingen.
Deel 1 Je Stem
1. Je eigen stem. Inleiding, wat is dat ‘je eigen stem’, een ‘gereedschapskist’ ontwikkelen, waar moet je op letten als je een zangdocent zoekt, pop en jazz versus klassiek?
2. Analyseer je eigen stem. Wat kan je allemaal aan je stem ontdekken door ernaar te luisteren?
3. Je stemtype. Hoe ontdek je wat voor stemtype je hebt, spreek je in jazz en pop muziek ook over sopranen, alten, tenoren en bassen?
4. Wat kan je aan je stem veranderen? Je kan meer aan je stem en aan je manier van zingen veranderen dan je zou denken, namelijk….
5. Wat is je doel? Als je ongeveer weet wat je wilt leren, is het makkelijker om te bepalen hoe je dat gaat aanpakken.
6. Stem, lichaam en geest. Met o.a. Ontspanning en bewustwording, houding, bewegen versus stil staan, microfoongebruik, zitten en staan, maniertjes, beweging en emoties, beweging en ontspanning, adem en beweging, een ‘open mind’, mooi willen zingen.
Deel 2 De Adem
7. Inleiding. Met uitleg over longinhoud, buikspieren, ademcontrole, ademsteun, hoog en laag ademen, middenrif ademhaling, het ‘werken’ aan je adem.
8. Oefenen. Met theorie, oefeningen voor het observeren en bewust worden van de adem, oefeningen voor het koppelen van adem en geluid, ademsteun oefenen en uitleg over hoe een goede adem toe te passen in een stuk.
9. Een organische ademhaling. Teveel op je adem letten is niet goed, je adem is uiteindelijk onderdeel van je muzikale beleving en mag niet te mechanisch worden.
Deel 3 Zangtechniek
10. Zangtechniek oefenen. Het hoe en waarom, welke oefeningen vind je in dit boek.
11. Lange tonen oefening. Dit is een belangrijke basisoefening.
12. Open je mond. Over knijpen, een ontspannen tong en kaak, en spraak en zangoefeningen om dit te oefenen.
13. Klinkers, klank en boventonen. Uitleg over boventonen, resonantie, wat is nu eigenlijk ‘plaatsing’, oefeningen voor een goede plaatsing, zingen met een open keel, de glottisslag, nasaliteit.
14. Registers, stembreuk, mengen. Wat is een register, hoe ga je ermee om, wat is een stembreuk, hoe leer je de registers te mengen, oefeningen om te mengen, registers trainen.
15. Een pop- of jazzsound in het middengebied. Hoe kun je in het midden van je stem een goede pop- of jazzsound ontwikkelen, uitleg over ‘twang’ en ‘belten’, oefeningen.
16. Uitspraak en articulatie. Over klinkers en medeklinkers, Nederlandse en Engelse uitspraak, slang, oefeningen.
17. Vibrato. Uitleg en oefeningen.
18. Opwarmen. Hoe doe je een warming up?
19. Veel voorkomende technische problemen. Welke technische problemen komen veel voor? Wat zijn de oorzaken? Welke oefeningen passen hierbij?
Deel 4 Repertoire en Stijl
20. Stijlen. Hoe kun je een stijl leren beheersen? Welke vaardigheden zijn typisch voor welke stijlen?
21. Luistervoorbeelden. Waarom is het luisteren naar voorbeelden zo belangrijk?
22. Hoe kom je aan repertoire?
Deel 5 Studeren
23. Wat heb je nodig? Er zijn zowel materiële als niet materiële zaken die het studie rendement zeer verhogen. Wat zou je kunnen aanschaffen en waarom? Hoe deel je je tijd in? Wat kun je allemaal studeren?
24. Hoe studeer je een stuk? Een zeer uitgebreid hoofdstuk over hoe je je stukken kiest, hoe je de juiste toonsoort vindt, hoe je tekst, melodie en ritme bestudeert, hoe je een eigen interpretatie vindt, hoe je leert aftellen en nog veel meer.
Deel 6 Muziektheorie
25. Muziektheorie en zang. Wat is het belang van theoretische kennis en gehoortraining? Wat zijn de belangrijkste onderwerpen? Hoe leer je het?
Deel 7 Improvisatie en Variatie
26. Wat en waarom? Wat is improvisatie, hoe gebruik je het en wat is het muzikale belang van improvisatie?
27. Hoe kan je improvisatie oefenen? Het maken van ‘fills’, ‘call and response’, ‘ad libs’, versieringen, het maken van melodische en ritmische variaties.
28. Improviseren zonder tekst: ‘scatten’. Hoe is dit ontstaan, welke klanken gebruik je, hoe bouw je een improvisatie op, hoe kan je het studeren?
Deel 8 De Praktijk: Versterking
29. Inleiding
30. Microfoons. Wat voor microfoons zijn er, wat moet je erover weten, hoe koop je er een, waar moet je op letten als je door een microfoon zingt?
31. Versterking. Wat voor technische apparatuur wordt er verder gebruikt om je stem te versterken, wat moet je er als zanger over weten, hoe stel je je geluid af, wat voor effecten kun je gebruiken op je stem, als je apparatuur wilt aanschaffen waar moet je dan beginnen?
Deel 9 De Praktijk: Zingen
32. Zingen in een band. Hoe vind je een band, hoe begin je een eigen band, repeteren met een band, de rolverdeling binnen een band, leren luisteren.
33. Zingen en een instrument bespelen. Tegelijkertijd zingen en een instrument bespelen is niet makkelijk. Waar moet je op letten en hoe oefen je dit?
34. Meerstemmig zingen. Het zingen van een tweede stem, koortjes zingen, zingen in een koor, wat voor koren zijn er, hoe kan je zelf koortjes schrijven, je toon vinden en houden.
35. Optreden: Podiumpresentatie en voorbereiding. Met o.a. het maken van een setlijst, kleding, presentatie, aankondigingen, de soundcheck, licht, gehoorbescherming.
36. Podiumangst. Welke factoren spelen een rol en tips om ermee om te gaan.
37. Auditie doen. Het verschil tussen een stemtest en een auditie, wat wil ik en wat willen zij, talenten jachten, een auditie voorbereiden, keuze van de stukken, een auditie cd samenstellen, de eigenlijke auditie.
38. In de studio. Hoe kies je een studio, de rol van een producer, voorbereiding, de verschillende manieren waarop je kunt opnemen, koptelefoon balans, zingen in een studio, mixen.
Deel 10 In Conditie blijven
39. Belasting versus belastbaarheid. Deze twee moeten met elkaar in balans zijn, een betere zangtechniek kan je belastbaarheid verhogen, stemhygiëne kan de belasting verlagen.
40. Stemhygiëne. Wat kun je zelf doen aan het in conditie houden van je stem?
41. Stemplooiknobbeltjes. Wat zijn stemplooiknobbeltjes en hoe ontstaan ze?
42. ‘Wilde lucht’, stembanden die niet sluiten. Bij veel zangers hoor je als ze zingen een ‘ruis’. Hoe komt dat, is het schadelijk?
43. Hoe houd je je stem in conditie? Met o.a. tips voor repetities, optredens en tips voor thuis.
44. En als je dan toch je stem geforceerd hebt? Tips.
45. Kun je zingen tijdens een verkoudheid? Hoe probeer je dit voorzichtig uit, over keelpijn, ontspanningsoefeningen voor schouders, nek en kaak.